Koncerty v marci 2014

02.03.2014 17:23
Dom umenia Fatra v Žiline – MAREC 2014
 
nedeľa 2. marca o 16.00 hod.
Matiné pre deti a rodičov s tombolou „KOĽKO ROKOV MÁ HUDBA?“
Vstupné: 2,- €. Abonentky neplatia. Predaj aj pred koncertom vo foyeri.
 
ŠKO Žilina
Gabriel Rovňák, dirigent
Martin Vanek, scenár a moderovanie
 
Na nedeľnom matiné zoberie dirigent Gabriel Rovňák s orchestrom našich malých poslucháčov na prechádzku. Sprievodcom na potulkách po dejinách hudby bude obľúbený moderátor matiné Martin Vanek. Deti sa spolu s interpretmi prejdú na prechádzke naprieč piatimi storočiami a navštívia veľa krajín od Talianska až po Anglicko. Na niekoľkých zastávkach malí návštevníci uvidia a hlavne si vypočujú, ako sa postupne menila hudba i jej zvukový ideál a ako postupne narastal orchester. Zakončením nedeľného matiné bude ocenenie najkrajších výtvarných prác detí a tradičná tombola. 
 
štvrtok 6. marca o 19.00 hod.
Šanca mladým
Vstupné: 6,- 8,- 10,- €. Platia abonentné vstupenky AB.
 
Leoš Svárovský, dirigent, ČR
Juraj Tomka, husle, VŠMU
Veronika Prokešová, viola, VŠMU
Matej Arendárik, klavír
 
Anton Steinecker: Kaddish – svetová premiéra
Max Bruch: Dvojkoncert pre husle,  violu a orchester op. 88
Antonín Dvořák: Koncert g mol op. 33 pre klavír a orchester
 
ŠKO Žilina už niekoľko rokov dáva priestor mladým umelcom na koncertoch s názvom Šanca mladým. Na úvod dnešného koncertu zaznie premiéra novej skladby Kaddish renomovaného slovenského skladateľa Anton Steineckera. Sólové party poslucháčsky obľúbeného Dvojkoncertu pre husle, violu a orchester nemeckého skladateľa Maxa Brucha prednesú dvaja mladí interpreti, poslucháči doktorandského štúdia Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Huslista Juraj Tomka a violistka Veronika Prokešová patria medzi výrazné talenty slovenského interpretačného umenia, čo potvrdzujú umiestnenia oboch umelcov na popredných priečkach mnohých interpretačných súťaží. Tretí sólista večera, klavirista Matej Arendárik ukáže svoju virtuozitu v Klavírnom koncerte slávneho českého skladateľa Antonína Dvořáka. Partnerom sólistom počas celého večera bude svetoznámy a v Žiline obľúbený český dirigent Leoš Svárovský.
 
štvrtok 13. marca o 19.00 hod.
Abonentný koncert ŠKO Žilina
Vstupné: 6,- 8,- 10,- €. Platia abonentné vstupenky AB.
 
Oliver Dohnányi, dirigent
Francesca Dego, husle, Taliansko
 
Juraj Filas: 2. komorná symfónia
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert č. 1 B dur KV 207 pre husle a orchester 
Ludwig van Beethoven: Symfónia č. 8 F dur op. 93
 
Sólistkou koncertu bude charizmatická talianska huslistka Francesca Dego, ktorá predvedie svoju interpretačnú zrelosť vo virtuóznom husľovom koncerte. Autorom toho koncertu plného pozitívnej energie je slávny rakúsky skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart. Výkon sympatickej huslitsky ohraničuje invenčná 2. komorná symfónia košického rodáka Juraja Filasa a ôsma symfónia slávneho Ludwiga van Beethovena, ktorá je prežiarená humorom a naladená na bezstarostný tón. Celý koncert odznie pod taktovkou obľúbeného šéfdirigenta ŠKO Žilina Olivera Dohnányiho.
 
štvrtok 27. marca o 19.00 hod.
Večer francúzskej hudby
Vstupné: 6,- 8,- 10,- €. Platia abonentné vstupenky AB.
 
Valetin Doni, dirigent, Moldavsko
Michael Berki, klavír
Michal Dírer, klavír
 
Maurice Ravel: Náhrobok Couperinov 
Camille Saint-Saens: Karneval zvierat pre dva klavíry a orchester
Georges Bizet: Symfónia č. 1 C dur
 
Tematický večer budú znieť príjemné melódie francúzskej hudby pod taktovkou moldavského dirigenta Valentina Doniho. Dielom Náhrobok Couperinov vzdal Maurice Ravel svoju poctu veľkému clavecinistovi 18. storočia. Pôvodne klavírnu suitu Ravel neskôr geniálne zinštrumentoval pre orchester, kde dosiahol prekvapujúcu farebnosť zvukového obrazu. V divácky obľúbenom Karnevale zvierat Camilla Saint-Saensa sa sólových partov zhostia dvaja mladí klaviristi, Michael Berki a Michal Dírer. Dielo, ktoré sa teší veľkej popularite aj u detských poslucháčov, farbisto a invenčne vykresľuje jednotlivé zvieratká, v ktorých sú ukryté ľahko rozpoznateľné ľudské vlastnosti. Večer francúzskej hudby uzatvára prvá symfónia Georga Bizeta vyznačujúca sa šarmom a sviežim nábojom.
 
Predpredaj vstupeniek je v informačnej kancelárii ŠKO Žilina, Dolný Val 47, tel. 041/5620979, 2451111 v pracovných dňoch od 7.00- 10.30 a od 11.30 – 18.00 hud., v deň koncertu do 18.50 hod. Podrobné informácie o koncertoch nájdete na webovej stránke www.skozilina.sk. Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.